Cholesterolová lež
Dwight Lundell MD
My lékaři se vším naším vzděláním, znalostmi a autoritou si
často rozvineme dosti velké ego, které nám ztěžuje přiznat, že jsme se mýlili.
Takže tady to je. Otevřeně přiznávám, že jsem se mýlil. Jako kardiochirurg s pětadvaceti
lety praxe jsem vykonal více než 5000 operací srdce, a dnes přišel den, abych
napravil svůj omyl lékařskými a vědeckými fakty.
Mnoho let jsem praktikoval s dalšími prominentními chirurgy
označovanými za "tvůrce veřejného mínění". Bombardováni vědeckou
literaturou, neustále na seminářích, jsme my tvůrci veřejného mínění trvali na
tom, že onemocnění srdce je jednoduchým důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu
v krvi.
Jedinou přijatelnou léčbou bylo předepisování léků na
snižování cholesterolu v krvi a diety s velmi nízkým obsahem tuků. Pochopitelně
jsme trvali na tom, že taková dieta sníží hladinu cholesterolu a výskyt
onemocnění srdce. Odchýlení se od těchto doporučení bylo považováno za
kacířství a mohlo dokonce vést k žalobě.
Nefunguje to!
Tato doporučení již nejsou vědecky ani morálně obhajitelná.
Před několika lety bylo zjištěno, že skutečným důvodem onemocnění srdce jsou
záněty stěn tepen, a toto zjištění vede pomalu ke změně způsobů, jakým budou
onemocnění srdce a další chronické nemoci léčeny.
Dlouho zavedená dietní doporučení vytvořila epidemii obezity
a cukrovky, jejichž následky poráží úmrtností, lidským utrpením a ekonomickými
následky jakoukoliv epidemii moru v historii.
Ačkoliv 25% lidí bere drahé statiny, a ačkoliv jsme snížili
množství tuku v potravě, tento rok zemře na onemocnění srdce více Američanů než
kdykoliv dříve.
Statistici z American Heart Association ukazují, že 75
miliónů Američanů trpí onemocněním srdce, 20 miliónů má cukrovku, a 57 miliónů
je jí ohroženo. Tyto nemoci postihují stále mladší a mladší lidi ve stále
větším a větším množství.
Jednoduše řečen, pokud by nebyly v těle přítomny záněty,
není možné, aby se na stěnách tepen usazoval cholesterol a způsoboval
onemocnění srdce a mrtvice. Bez zánětů by se cholesterol pohyboval volně tělem,
jak to příroda zamýšlela. Jsou to záněty, kvůli kterým se cholesterol usazuje.
Zánět není nic komplikovaného - je to jednoduše přirozená
obrana těla před nepřáteli, jako jsou bakterie, toxiny nebo viry. Zánět je
dokonalý ve své funkci ochrany těla před těmito bakteriálními a virovými
vetřelci. Nicméně pokud tělo neustále vystavujeme zraněním toxiny nebo
potravou, k jejímuž příjmu není uzpůsobeno, dojde k něčemu, čemu se říká
chronický zánět. Chronický zánět je přesně tak škodlivý, jako je akutní zánět
prospěšný.
Který rozumný člověk by se vědomě vystavoval potravinám a
jiným látkám, o kterých ví, že poškozují jeho tělo? Dobře, možná kuřáci, ale ti
se k tomu alespoň rozhodli dobrovolně.
My ostatní jsme se jednoduše drželi doporučené stravy, která
obsahuje nízké množství tuků a vysoké množství polynesaturovaných olejů a
sacharidů, aniž bychom věděli, že neustále poškozujeme své tepny. Toto
opakované poškozování vede ke vzniku chronických zánětů, které vedou k
onemocnění srdce, mrtvicím, cukrovce a obezitě. Ještě jednou to zopakuji.
Poranění a záněty našich tepen jsou způsobovány nízkotučnou dietou, která nám
byla po léta doporučována zdravotní vědou.
Co je největším viníkem chronických zánětů? To je
jednoduché, je jím přebytek jednoduchých vysoce zpracovaných sacharidů (cukr,
mouka a všechny produkty, které jsou z nich vyrobeny) a nadměrná konzumace
omega-6 rostlinných olejů, jako jsou sójový, kukuřičný a slunečnicový, které se
nachází v mnoha zpracovaných potravinách.
Představte si na chvíli, že drsným kartáčem opakovaně
přejíždíte přes svojí kůži, dokud nezčervená a nezačne takřka krvácet. Řekněme,
že to budete dělat několikrát denně po dobu pěti let. Pokud dokážete snášet
bolestivé kartáčování, budete mít nakonec na kůži krvácející, oteklou
infikovanou oblast, jejíž stav se bude s každým dalším kartáčováním zhoršovat.
To je dobrý způsob, jak si představit proces zánětu, který může právě teď
probíhat ve vašem těle.
Bez ohledu na to, kde k zánětu dojde, jestli uvnitř nebo na
povrchu vašeho těla, jde vždy o totéž. Nahlédl jsem do tisíců a tisíců tepen.
Nemocná tepna vypadá, jako by někdo vzal kartáč a opakovaně rozdíral její
stěny. Několikrát denně vytvářejí potraviny, které jíme, malá zranění, na něž
naše tělo opakovaně odpovídá tvorbou zánětů.
Ačkoliv máme rádi sladkou chuť koblihy, naše tělo na ní
odpovídá poplachem, jako by dorazil nepřítel vyhlašující válku. Potraviny plné
cukru a jednoduchých sacharidů, nebo zpracované s omega-6 oleji, aby vydržely
déle v regálech supermarketů, jsou již dlouhou dobu základem naší stravy. Tyto potraviny
pomalu každého otravují.
Jak vede snězení obyčejné koblihy ke tvorbě zánětu a nemoci?
Představte si, že vylijete na svojí klávesnici sladký sirup,
a získáte představu o tom, co se stane ve vašich buňkách. Když sníme jednoduché
sacharidy jako cukr, hladina cukru v krvi rychle vzroste. V odpovědi na to začne
naše slinivka vylučovat inzulín, aby tento cukr přesunul do buněk, kde bude
uskladněn jako zásoba energie. Pokud jsou buňky plné a další glukózu nepotřebují,
odmítnou jí.
Pokud vaše plné buňky extra glukózu odmítnou, hladina cukru
v krvi roste, což vede k další produkci inzulínu, a cukr je proměněn na tuk a
uskladněn v tukových tkáních.
Co má toto všechno společného se záněty? Hladina cukru v
krvi je udržována ve velmi úzkém rozsahu. Nadbytečné molekuly cukru se totiž
navazují na různé bílkoviny, které poté poškozují stěny tepen. Tato opakovaná
poškození vedou k tvorbě zánětů. Když si několikrát denně zvednete hladinu
cukru v krvi, je
to stejné, jako byste si rozdírali vnitřky vašich citlivých
tepen.
I když to nevidíte, buďte si jistí, že k tomu dochází. Během
pětadvaceti let jsem viděl více než 5000 pacientů, kteří měli všichni jedno
společné - záněty ve svých tepnách.
Vraťme se zpět ke koblize. Tato nevinně vypadající dobrota
obsahuje nejen cukr, ale byla také upečena v jednom z mnoha omega-6 olejů,
například v sójovém. Brambůrky a hranolky jsou pečeny v sójovém oleji.
Zpracované potraviny jsou vyráběny s omega-6 oleji, aby se prodloužila jejich
životnost v supermarketech. Ačkoliv patří omega-6 oleje mezi esenciální – jsou součástí
každé buněčné stěny, která kontroluje výměnu látek mezi vnitřkem buňky a okolím
- musí být konzumovány ve správném poměru k omega-3 olejům.
Pokud se tato rovnováha posune ve prospěch přílišné
konzumace omega-6 olejů, buněčné membrány produkují chemikálie zvané cytokiny,
které přímo způsobují záněty. Dnešní strava obsahuje extrémní nepoměr mezi
těmito oleji. Nerovnováha se pohybuje mezi 15:1 až ke 30:1 ve prospěch omega-6.
To znamená obrovské množství cytokinů způsobujících záněty. Optimální a zdravý
poměr by měl být 3:1.
Aby to bylo ještě horší, nadbytečná váha, kterou sebou díky
těmto potravinám nosíte, vede ke tvorbě přeplněných tukových buněk, které
produkují velké množství prozánětlivých chemikálií, které zhoršují poškození
způsobená vysokou hladinou cukru v krvi. Proces, který začal koblihou, se
promění v začarovaný kruh, který vede k onemocnění srdce, vysokému krevnímu
tlaku, cukrovce a nakonec Alzheimerově nemoci.
Nelze utéct před skutečností, že čím více konzumujeme
připravených a zpracovaných potravin, tím více si každý den přidáváme k
zánětům. Lidské tělo nebylo navrženo ke zpracování potravin plných cukrů a
omega-6 olejů.
Existuje pouze jediný způsob, jakým lze záněty odstranit, a
tím je návrat k potravinám bližším k jejich přírodnímu stavu. K budování
svaloviny potřebujete jíst více bílkovin. Vybírejte si sacharidy, které jsou
velmi komplexní, jako například ovoce a zeleninu. Omezte nebo eliminujte
zánětlivé omega-6 oleje jako kukuřičný a sójový, a zpracované potraviny, které
je obsahují. Jedna lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 miligramu omega-6. Sójový
ho obsahuje 6,940 mg. Používejte místo nich olivový olej nebo máslo vyrobené z
mléka krav živených trávou.
Živočišné tuky obsahují méně než 20% omega-6 a jsou mnohem
méně zánětlivé než údajně zdravé rostlinné oleje. Zapomeňte na "vědecká
fakta", která vám byla po dlouhou dobu vtloukána do hlavy. Vědecká fakta,
podle kterých saturované rostlinné tuky způsobují onemocnění srdce, ve
skutečnosti neexistují. Vědecká fakta, podle kterých zvyšují saturované tuky
hladinu cholesterolu v krvi jsou také velmi slabá. A protože víme, že
cholesterol není příčinou onemocnění srdce, jsou dnes obavy ze saturovaných
tuků ještě absurdnější.
Cholesterolová teorie vedla k beztučným nebo nízkotučným
doporučením, která dále vedla ke vzniku potravin, které nyní způsobují epidemii
zánětů. Medicína udělala obrovskou chybu, když doporučovala lidem, aby se
vyhýbali saturovaných tukům a upřednostňovali potraviny s vysokým obsahem
omega-6
olejů. Nyní máme epidemii zánětů tepen, která vede k
onemocněním srdce a dalším tichým zabijákům.
Co můžete udělat je dát přednost skutečným potravinám, které
jedla vaše babička, a vyhnout se těm, které nosí vaše matka z regálů
supermarketu plných zpracovaných potravin. Eliminací zánětlivých potravin a
přidáním esenciálních živin z nezpracovaných potravin můžete odstranit
poškození
vašich tepen způsobené dnešní typickou stravou.
Dr. Dwight Lundell MD