Jsou v pivu zdravé jen vitaminy?
Jednoznačně
lze odpovědět, že vitaminy nejsou v pivu zdaleka jediným činitelem
s pozitivním účinkem na zdraví. Je asi zbytečné zdůrazňovat, že
mám na mysli jeho střídmou, umírněnou, ale pravidelnou konzumaci.
Dnes
už nikdo nezpochybní fakt, že pivo je zdraví prospěšné. Asi nejvíce se o pivu
mluví v souvislosti s obsahem vitaminů skupiny B.
Je
všeobecně známo, že pivo je vlastně jakýmsi vitaminovým koktejlem a je jediným
známým alkoholickým nápojem, který obsahuje významné množství vitaminů.
Hlavně obsahuje všechny vitaminy skupiny B – pyridoxin (B6), riboflavin (B2),
kobalamin (B12), kyselinu pantotenovou (B5), kyselinu listovou (B11), tiamin
(B1), biotin (B8, resp. H) a niacin (B3, resp. PP). Např. mnohá piva obsahují
tolik kyseliny listové jako 100 g brokolice nebo 0,5 kg rajčat. Jeden litr piva
plzeňského typu pokryje cca 25÷50 % denní spotřeby riboflavinu, niacinu,
pyridoxinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové, biotinu a kobalaminu a
3 % denní potřeby tiaminu. Řada vitaminů navíc působí jako koenzymy řady
metabolických pochodů.
Pivo
díky obsahu kyseliny listové a vitaminů B2, B6 a B12 velmi významně přispívá ke
snižování hladiny homocysteinu, který je podle posledních poznatků velmi
významným faktorem, který může včas upozornit na vysoké riziko možných
blížících se kardiovaskulárních potíží.
Pivo
obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků, které působí velmi
příznivě na organismus. Pivo obsahuje relativně málo sodíku. Typický je výhodný
poměr Na/K = 1/10, zinek přítomný v pivu je důležitý pro lidský organismus
jednak z hlediska tvorby inzulinu, jednak zvyšuje odolnost proti kožním
chorobám. Vypitím 1 litru piva je pokryta nezanedbatelná část denní spotřeby
zinku, železa, fluoru a mědi, téměř 50 % hořčíku, 40 % fosforu a 20 % draslíku.
Pivo představuje důležitý zdroj fyziologicky využitelného křemíku. Křemík má
vliv na zdravé kosti, je známé jeho působení proti ateroskleróze a
osteoartritidě. Příznivý poměr Ca/Mg = 1/3 působí proti vzniku žlučových a
močových kamenů a srdečním chorobám. Fluor v pivu působí pozitivně proti
vzniku zubního kazu.
Antioxidační
účinky
některých látek z piva mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení.
V pivu jsou ve významném množství obsaženy látky zvané polyfenoly a
fenolické kyseliny, které zasahují do oxidačně-redukčních pochodů
v organismu a mají mohutné antioxidační účinky. Působí jako „lapače
volných radikálů“. Flavonoidy zase brzdí funkci krevních destiček, a tím
umožňují protisrážlivý vliv samotného alkoholu.
Pivo
je také zdrojem tzv. balastních (nestravitelných) látek. Jedná se o
rostlinné neškrobové látky a látky příbuzné ligninu. Tyto nestravitelné látky
hrají významnou úlohu při trávení.
Napomáhají
tvorbě slin v ústech a zvyšují dobu prodlevy v žaludku. Obzvláště
příznivý vliv má přítomnost těchto látek ve střevech, kde povzbuzuje vylučování
trávicích šťáv. Betaglukany dokáží snižovat koncentrace tzv. „zlého“ LDL
cholesterolu a snižují riziko srdečních onemocnění omezováním vstřebávání tuků.
Koncentrace vláknin se pohybují zhruba od 0,5 g/l u piv nealkoholických přes
1,5 g/l u piv plzeňského typu po 2–2,5 g/l u piv pšeničných. Během
uplynulých let byl balastním látkám v rostoucí míře připisován rovněž
antikarcinogenní význam.
Pivo
díky dekontaminační technologii obsahuje podstatně méně škodlivých látek
než použité suroviny.
V
poslední době přibývá prací, které se zabývají významem fytoestrogenů ve
výživě. Fytoestrogeny významně snižují např. výskyt rakoviny prsu, dělohy,
tlustého střeva či prostaty. Obecně se má za to, že v oblasti západní a střední
Evropy je v potravě fytoestrogenů nedostatek, což může mít negativní vliv
na lidské zdraví. Např. ve srovnání s asijskými zeměmi je koncentrace
fytoestrogenů v evropské výživě zhruba stokrát nižší. Proto je snaha jakýmkoliv
způsobem náš denní příjem těchto látek zvýšit. Z tohoto důvodu je velmi
příznivé, že se v pivu fytoestrogeny vyskytují. Z hlediska výživy se
připouští, že 1 litr piva může v Evropě zvyšovat denní příjem
fytoestrogenů asi o 10 %.
Podstatou
příznivého účinku piva na lidský organismus je jeho vysoká stravitelnost,
vyváženost a komplexní vliv látek obsažených v pivu.
Alkohol – Na základě řady odborných
studií provedených na obrovských souborech jednotlivců lze doložit jeho výrazný
antisklerotický účinek. Jeho podstatou je zvýšení hladiny „hodného“ HDL
cholesterolu, který působí příznivě tím, že váže přebytek cholesterolu v těle a
vrací jej do jater, kde je odbouráván. Nepříznivá LDL složka cholesterolu,
která se ukládá v cévách a je příčinou sklerotického zužování tepen, se nejen
nezvyšuje, ale dokonce mírně klesá. Alkohol navíc vlivem na krevní destičky
snižuje krevní srážlivost, a tím brání vzniku krevních sraženin v tepnách a
tedy i vzniku závažných zdravotních komplikací. Alkohol zvyšuje prokrvení mozku
a rozšiřuje věnčité tepny, v nižších dávkách snižuje krevní tlak.
Cukry přítomné v pivu jsou rychle a
snadno zužitkovatelné a představují lehce dostupný zdroj energie.
Bílkoviny – Většina piv (filtrovaných a
pasterizovaných) je relativně chudá na proteiny. Je ale velmi důležité, že
obsahují všechny nezbytné tzv. esenciální aminokyseliny nutné k tvorbě bílkovin
v těle. Pivo tedy představuje vhodný doplněk výživy při nízkobílkovinné dietě.
Oxid
uhličitý
zvyšuje prokrvení ústní sliznice a tvorbu slin a žaludečních šťáv, podporuje
vylučování odpadních látek ledvinami.
Chmelové
hořké látky
jsou uklidňující a podporují chuť k jídlu, stimulují uvolňování trávicích šťáv.
V neposlední řadě je to kvalitní voda, kterou pivo obsahuje z 92 %.
Dostatečný přísun tekutin v pivě umožňuje udržovat fyziologický pitný režim
bránící dehydrataci organismu, která je spojená se "zahuštěním" krve
a následnými poruchami prokrvení orgánů. Nutno připomenout, že v pivě je
přítomna nezávadná převařená voda, často z kvalitních studničních zdrojů.
Pivo
jako takové je ideální přírodní prostředek proti stresu, odstraňuje
napětí, podporuje družnost a porozumění.
Doposud
bylo v pivu nalezeno více než 2000 sloučenin. O pivu je toho známo již hodně,
ale je třeba připustit, že ještě mohou existovat látky, které dosud objeveny
nebyly, a přesto mají velký vliv na pozitivní zdravotní účinky piva.
Další
informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a
sladoven www.cspas.cz.
Ing.
Vladimír Kellner, CSc.
Žádné komentáře:
Okomentovat