sobota 27. dubna 2013


Jsou v pivu zdravé jen vitaminy?

Jednoznačně lze odpovědět, že vitaminy nejsou v pivu zdaleka jediným činitelem s pozitivním účinkem na zdraví. Je asi zbytečné zdůrazňovat, že mám na mysli jeho střídmou, umírněnou, ale pravidelnou konzumaci.
Dnes už nikdo nezpochybní fakt, že pivo je zdraví prospěšné. Asi nejvíce se o pivu mluví v souvislosti s obsahem vitaminů skupiny B.
Je všeobecně známo, že pivo je vlastně jakýmsi vitaminovým koktejlem a je jediným známým alkoholickým nápojem, který obsahuje významné množství vitaminů. Hlavně obsahuje všechny vitaminy skupiny B – pyridoxin (B6), riboflavin (B2), kobalamin (B12), kyselinu pantotenovou (B5), kyselinu listovou (B11), tiamin (B1), biotin (B8, resp. H) a niacin (B3, resp. PP). Např. mnohá piva obsahují tolik kyseliny listové jako 100 g brokolice nebo 0,5 kg rajčat. Jeden litr piva plzeňského typu pokryje cca 25÷50 % denní spotřeby riboflavinu, niacinu, pyridoxinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové, biotinu a kobalaminu a 3 % denní potřeby tiaminu. Řada vitaminů navíc působí jako koenzymy řady metabolických pochodů.
Pivo díky obsahu kyseliny listové a vitaminů B2, B6 a B12 velmi významně přispívá ke snižování hladiny homocysteinu, který je podle posledních poznatků velmi významným faktorem, který může včas upozornit na vysoké riziko možných blížících se kardiovaskulárních potíží.
Pivo obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků, které působí velmi příznivě na organismus. Pivo obsahuje relativně málo sodíku. Typický je výhodný poměr Na/K = 1/10, zinek přítomný v pivu je důležitý pro lidský organismus jednak z hlediska tvorby inzulinu, jednak zvyšuje odolnost proti kožním chorobám. Vypitím 1 litru piva je pokryta nezanedbatelná část denní spotřeby zinku, železa, fluoru a mědi, téměř 50 % hořčíku, 40 % fosforu a 20 % draslíku. Pivo představuje důležitý zdroj fyziologicky využitelného křemíku. Křemík má vliv na zdravé kosti, je známé jeho působení proti ateroskleróze a osteoartritidě. Příznivý poměr Ca/Mg = 1/3 působí proti vzniku žlučových a močových kamenů a srdečním chorobám. Fluor v pivu působí pozitivně proti vzniku zubního kazu.
Antioxidační účinky některých látek z piva mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení. V pivu jsou ve významném množství obsaženy látky zvané polyfenoly a fenolické kyseliny, které zasahují do oxidačně-redukčních pochodů v organismu a mají mohutné antioxidační účinky. Působí jako „lapače volných radikálů“. Flavonoidy zase brzdí funkci krevních destiček, a tím umožňují protisrážlivý vliv samotného alkoholu.
Pivo je také zdrojem tzv. balastních (nestravitelných) látek. Jedná se o rostlinné neškrobové látky a látky příbuzné ligninu. Tyto nestravitelné látky hrají významnou úlohu při trávení.
Napomáhají tvorbě slin v ústech a zvyšují dobu prodlevy v žaludku. Obzvláště příznivý vliv má přítomnost těchto látek ve střevech, kde povzbuzuje vylučování trávicích šťáv. Betaglukany dokáží snižovat koncentrace tzv. „zlého“ LDL cholesterolu a snižují riziko srdečních onemocnění omezováním vstřebávání tuků. Koncentrace vláknin se pohybují zhruba od 0,5 g/l u piv nealkoholických přes 1,5 g/l u piv plzeňského typu po 2–2,5 g/l u piv pšeničných. Během uplynulých let byl balastním látkám v rostoucí míře připisován rovněž antikarcinogenní význam.
Pivo díky dekontaminační technologii obsahuje podstatně méně škodlivých látek než použité suroviny.
V poslední době přibývá prací, které se zabývají významem fytoestrogenů ve výživě. Fytoestrogeny významně snižují např. výskyt rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva či prostaty. Obecně se má za to, že v oblasti západní a střední Evropy je v potravě fytoestrogenů nedostatek, což může mít negativní vliv na lidské zdraví. Např. ve srovnání s asijskými zeměmi je koncentrace fytoestrogenů v evropské výživě zhruba stokrát nižší. Proto je snaha jakýmkoliv způsobem náš denní příjem těchto látek zvýšit. Z tohoto důvodu je velmi příznivé, že se v pivu fytoestrogeny vyskytují. Z hlediska výživy se připouští, že 1 litr piva může v Evropě zvyšovat denní příjem fytoestrogenů asi o 10 %.
Podstatou příznivého účinku piva na lidský organismus je jeho vysoká stravitelnost, vyváženost a komplexní vliv látek obsažených v pivu.
AlkoholNa základě řady odborných studií provedených na obrovských souborech jednotlivců lze doložit jeho výrazný antisklerotický účinek. Jeho podstatou je zvýšení hladiny „hodného“ HDL cholesterolu, který působí příznivě tím, že váže přebytek cholesterolu v těle a vrací jej do jater, kde je odbouráván. Nepříznivá LDL složka cholesterolu, která se ukládá v cévách a je příčinou sklerotického zužování tepen, se nejen nezvyšuje, ale dokonce mírně klesá. Alkohol navíc vlivem na krevní destičky snižuje krevní srážlivost, a tím brání vzniku krevních sraženin v tepnách a tedy i vzniku závažných zdravotních komplikací. Alkohol zvyšuje prokrvení mozku a rozšiřuje věnčité tepny, v nižších dávkách snižuje krevní tlak.
Cukry přítomné v pivu jsou rychle a snadno zužitkovatelné a představují lehce dostupný zdroj energie.
Bílkoviny – Většina piv (filtrovaných a pasterizovaných) je relativně chudá na proteiny. Je ale velmi důležité, že obsahují všechny nezbytné tzv. esenciální aminokyseliny nutné k tvorbě bílkovin v těle. Pivo tedy představuje vhodný doplněk výživy při nízkobílkovinné dietě.
Oxid uhličitý zvyšuje prokrvení ústní sliznice a tvorbu slin a žaludečních šťáv, podporuje vylučování odpadních látek ledvinami.
Chmelové hořké látky jsou uklidňující a podporují chuť k jídlu, stimulují uvolňování trávicích šťáv. V neposlední řadě je to kvalitní voda, kterou pivo obsahuje z 92 %. Dostatečný přísun tekutin v pivě umožňuje udržovat fyziologický pitný režim bránící dehydrataci organismu, která je spojená se "zahuštěním" krve a následnými poruchami prokrvení orgánů. Nutno připomenout, že v pivě je přítomna nezávadná převařená voda, často z kvalitních studničních zdrojů.
Pivo jako takové je ideální přírodní prostředek proti stresu, odstraňuje napětí, podporuje družnost a porozumění.

Doposud bylo v pivu nalezeno více než 2000 sloučenin. O pivu je toho známo již hodně, ale je třeba připustit, že ještě mohou existovat látky, které dosud objeveny nebyly, a přesto mají velký vliv na pozitivní zdravotní účinky piva.


Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

Ing. Vladimír Kellner, CSc.


Žádné komentáře: