sobota 27. dubna 2013


CVIČENÍ OČNÍCH SVALŮ

Tisíce let už sijogíni zvláštními cviky zlepšují zrak. Následující cvičení je součástí systému Jóga v denním životě, který přivezl do západního světa indický učitel jógy svámí Mahéšvaránanda.

Cvičení jsou určena pro uvolňování napjatých a strnulých svalů očí a jejich okolí, které jsou stažené a tuhé u všech, kteří trpí vadným zrakem. Tímto cvičením je učiníme poddajnějšími a pružnějšími. Oči se budou pohybovat a přizpůsobovat mnohem volněji, což má mít za následek zlepšení vidění.
Následující cvičení je možno provádět v pohodlném posazení, nejlépe však v jogínském sedu na patách (Vadžra asáně), kdy jsou nárty nataženy a ramena vtlačována mírně dozadu. Oči uvolníme za pomoci dlaní (viz dále) po dobu ně­kolika vteřin. Cvičit by se mělo 4 až 5 minut, máte-li dost času, pak i několikrát denně. Zlepšení zraku vám bude vydat­nou odměnou za tuto časovou ztrátu.
1.      Pohyb očima nahoru a dolů
Držte hlavu klidně a uvolněte ji. Oči mírně povolte, pohybujte jimi nahoru a snažte se dívat na kořen nosu, pak dolů, co nejníže můžete. Vždy tak, aby ve svalech očí bylo určité pnutí. Cvičíme šestkrát. Pohyby očí jsou pomalé a pravidelné.
Cvičte bez námahy a používejte co nejméně síly. Po cvičení zavřete oči a nechejte je odpočinout po několik vteřin. Když si takto svaly uvolníte, budete schopni dívat se výše nahoru a níže dolů než zpočátku. Stejný cvik opakujte při zavřených očích. Procvičí se oční svaly a masírují oční bulvy.
2. Pohyby očima do stran
Očima pohybujete silně doprava, pak doleva, na každou stranu tak daleko, jak dokážeme. Ale nenásilně, aspoň šestkrát. Poté si opět odpočiňte se zavřenýma očima několik vteřin. Oči se budou uvol­ňovat a budete vidět více do stran. Opa­podíváme se nahoru na kořen nosu, pak dolů, pak doprava, pak doleva. Opaku­jeme se zavřenýma očima.
3.   Úhlopříčné pohyby
Podíváme se vpravo nahoru, pak vlevo dolů, vlevo nahoru, vpravo dolů. Zavřeme oči. Odpočinek tři vteřiny. Očima opisujeme před sebou do pro­storu velká písmena: H (vlevo nahoru, vlevo dolů; vpravo nahoru, vpravo dolů, silně vlevo, pak vpravo), A, K.
4.   Kroužení očima
Podíváme se na kořen nosu a začneme kroužit očima směrem doprava, dolů, doleva a nazpět. Opakujeme čtyřikrát, poté opakujeme na opačnou stranu. Po odpočinku kroužíme se zavřenýma očima.
5. Cvičení akomodace oční čočky
A. Natáhneme pravou ruku před sebe, zvedneme hřbet ruky a zadíváme se na nehet prostředního prstu. Ruku pomalu několikrát přiblížíme oku, poté ji vzdá­líme až do natažení ruky. Stále při tom pozorujeme nehet prostředního prstu. Totéž cvičíme s levou rukou.
B. Asi 20 cm před oči dáme ukazováček, vidíme jej ostře. Ve vzdálenosti asi 5 m si zvolíme předmět. Zaostřujeme stří­davě na prst a na vzdálený předmět. Vše desetkrát. Na pár sekund zavřeme oči, pak cvičení zopakujeme. Cvičíme dost rychle a důkladně, ale vždy akomodaci řádně ukončíme, aby si oční bulva i oční čočka na tuto činnost zvykaly. Cvičíme co nejčastěji, třeba i při chůzi.
6.  Masáž oční bulvy a očních nervů
Zavřeme oči, ruce dáme v pěst a uka­zováčky přiložíme na oční bulvu. Protí­ráme ji několikrát středem, pak pěstmi sklouzneme na spánek a v jeho důlku (velmi citlivé místo) třeme kloubem ukazováčku oční nervy, až nás „mrazí v zádech".
Poté stejně protíráme spodní část očí a třeme spánky.
Nakonec rukama v pěst protíráme horní část očí pod očními oblouky a na spáncích pak masírujeme oční nervy, alespoň třikrát.
Tímto cvikem, hlavně třením spánků, lze odstraňovat i některé bolesti hlavy.
7.  Léčení vlastníma rukama
Obě ruce vytřepeme, poté intenzivně třeme dlaně navzájem o sebe, až se ohřejí. Z dlaní vytvoříme misky a přiložíme na zavřené oči, prsty na obočí. Působíme asi 10 s. Přitom si vizualizujeme, jak nám vyzařuje z dlaní pozitivní energie, prochází očima až do mozku a zlepšuje nám zrak. Opakujeme nejméně třikrát. Síla naší myšlenky ovlivňuje životní energii.
8.  Uvolňování očí dlaněmi
Naše tělo ve spánku vytváří zásoby energie, která je využívána následující den. Některým orgánům to ale nestačí. V případě špatného zraku je důležité provádět „kompletní odpočinek" asi půlhodiny nebo vícekrát denně. Spočívá v tom, že oči zavřeme a překryjeme dlaněmi.
Postup je tento: Pohodlně si sedneme. Vědomě se uvolníme. Pak zavřeme oči a zakryjeme je dlaněmi tak, že je lehce přes sebe překřížíme, aby levá dlaň překrývala levé oko, pravá pravé. Vytvoříme z dlaní volné misky, ať se nedotýkají očí. Necháme volné místo pro nos. Lokty spustíme na kolena, která držíme u sebe.
Čím černější barvu uvidíme, tím jsou oči víc uvolňovány. Myšlenkami se za­měříme jen na svůj zrak, anebo je ne­cháme přelétávat na příjemné věci. Ta­kový odpočinek 10 až 30 minut denně významně zlepší náš zrak.  
Cvičení připravil svámí Mahéšvaránanda

Žádné komentáře: