Cukrovka - smrtící iluze o této chorobě
20.05.2009 Nejen
americkému diabetikovi lékař nikdy neřekne, že cukrovku lze vyléčit. Ve
skutečnosti kdybyste začali hovořit o vyléčení, začne se pravděpodobně
rozčilovat a stane se iracionálním. Jeho školní lékařská kvalifikace mu
umožňuje používat jen termínu „úprava stavu pacienta“.
Slovo léčba pro něj neexistuje. Moderní epidemická forma cukrovky ovšem vyléčitelná je, a byla již přinejmenším 40 let.
Slovo léčba pro něj neexistuje. Moderní epidemická forma cukrovky ovšem vyléčitelná je, a byla již přinejmenším 40 let.
Nicméně v roce 2001, nejaktuálnějším roce, pro který jsou k
dispozici americké statistiky, na nezvládnuté symptomy této choroby zemřelo 934
550 Američanů. [1].
Váš lékař vám také nikdy neřekne, že mrtvice, jak
ischemické, tak hematomyelické (krvácení do míchy), srdeční obtíže z důvodu
neuropatie, stejně jako ischemické a hematomyelické cévní příhody, obezita,
arteroskleróza, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu, zvýšená
hladina triglyceridů (esterů glycerolu s mastnými kyselinami se třemi
hydroxylovými skupinami, které jsou obsaženy v tucích a olejích), impotence,
retinopatie (onemocnění sítnice), ledvinové poruchy, poruchy játry,
polycystický syndrom vaječníků, zvýšená hladina krevního cukru, systémová
kandida (kvasinka kulovitého tvaru z třídy Endomycetes, jejíž některé druhy
jsou patogenní pro lidi a zvířata), nedostatečný metabolismus uhlovodanů,
špatně se hojící poranění, nedostatečný metabolismus tuků, periferální
neuropatie stejně jako mnohem více dnešních mrzkých epidemických zdravotních
poruch, to vše bylo kdysi správně chápáno jako symptomy cukrovky.
Dostanete-li cukrovku a budete závislí na ortodoxní léčbě
medikamenty, dříve nebo později jeden nebo více z těchto symptomů zakusíte,
protože choroba se bude rychle zhoršovat. Dnešní běžnou praxí je dívat se na
tyto symptomy jakoby se jednalo o oddělené, nezávislé choroby, podřízené
jednotlivým charakteristickým a vzájemně neprovázaným léčebným metodám, o něž
soutěží jednotliví odborní lékaři. Je pravdou, že mnohé z těchto symptomů
mohou, a občas i jsou, být důsledkem jiných příčin, avšak stejnou pravdou je i
to, že právě této skutečnosti bylo zneužito k zatajení kauzativní úlohy
cukrovky a ospravedlnění drahé a neúčinné „léčby“ spočívající v potlačování
těchto symptomů.
Epidemická cukrovka typu 2 vyléčitelná je a díky chvilce
času, který věnujete dočtení tohoto článku až do konce, budete vědět i jak na
to. Dozvíte se i to, proč se tak běžně neléčí. A asi se také budete zlobit nad
tím, co skupina chamtivých lidí tajně a podvodně provedla celé ortodoxní
lékařské společnosti a jejím důvěřivě nekritickým pacientům.
Cukrovkový průmysl
Současný cukrovkový průmysl je masivní společenství, jenž
pozvolna a nenápadně vyrostlo z pochybných počátků na počátku dvacátého
století. V posledních osmdesáti letech dosáhlo zvráceného úspěchu v potlačení
konkurenčních hlasů, pokoušejících se poukázat na podvod v moderním přístupu k
cukrovce. Nakonec vyzrálo v jakési náboženství, které je jako všechna
náboženství velmi závislé na oddanosti věřících. Stalo se tak úspěšným, že je
rouháním vyslovit náznak podezření, že laskavý velekněz se stetoskopem významně
přehozeným kolem krku je ve většině případů šarlatán a podvodník, který ve
velké většině případů za celou svou lékařskou kariéru nikdy nevyléčil ani
jediný případ cukrovky.
Ekonomicko-politický vliv tohoto lékařského společenství
téměř naprosto podvrátil původní účel našich kontrolních agentur. Tyto rutinně
schvalují smrtící obchodování s neúčinnými a nedostatečně testovanými
medikamenty. Bývalý komisař FDA (US agentura pro schvalování potravin a drog)
Dr. Herbert Ley to ve své výpovědi při výslechu před US Senátem komentoval
takto: „Lidé si myslí, že FDA je jejich ochráncem. Ale není. Mezi tím co FDA
skutečně dělá a tím, co si o tom myslí veřejnost je rozdíl jako mezi dnem a
nocí.“ [2]
Ekonomický a politický vliv lékařského společenství dominuje
celému našemu zdravotnímu pojišťovnictví. Ačkoli v Americe se to začíná pomalu
měnit, je stále ještě obtížné nalézt zdravotní pojišťovnu, která hradí náklady
účinných alternativních léčebných postupů. Ortodoxní lékařství je standardem ve
všech státech. Alternativní medicína ne. Například máme pouze 1400
licencovaných přírodních léčitelů v jen 11 státech, ve srovnání s více než 3,4
milióny držitelů ortodoxní lékařské licence v 50 státech.[3] Pojistitelné jsou
zpravidla pouze „schválené postupy“ prováděné pověřenými licencovanými
praktickými lékaři. To v konečném důsledku elegantně vytváří specifický druh
finanční hotovosti, kterou lze utratit jen v rámci ortodoxního medicínského a
lékárnického průmyslu. Žádný jiný průmysl na světě nedokázal tak dokonale
zvládnout taktiku nutící lidi akceptovat tak značnou část plateb formou, která
jim nedovolí utratit peníze za vhodnou zdravotní péči podle vlastní úvahy.
Pojistná částka tedy může být utracena jen v rámci průmyslu, který slovo vyléčení
vyškrtl ze své slovní zásoby.
Finanční a politická autorita tohoto lékařského společenství
má pod naprostou kontrolou prakticky každou publikaci o cukrovce v zemi. Mnohé
publikace o cukrovce byly subvencovány kvůli podpoře dodávek z cukrovkářského
průmyslu. Žádný vydavatel odborného časopisu nehodlá připustit, aby v něm byla
o cukrovce otištěna pravda. Je to proto, že čtenář – diabetik - uhradí jen asi
1/4 až 1/3 nákladů na tisk časopisu, v němž, jak věří, nalezne správnou
informaci. Zbytek je subvencován reklamami diabetického průmyslu s nezadatelným
komerčním zájmem zabránit diabetikům ve vyléčení jejich choroby. Jestliže tedy
hledáte časopis, který píše o cukrovce pravdu, nejprve se podívejte, jestli
není plný reklam a nabídek potřeb pro diabetiky.
A pak jsou zde různá sdružení každoročně prosící o dary, aby
mohly objevit léčbu pro chorobu, kterou jejich členové „vlastní“. Každým rokem
vzbuzují naděje tvrzením, že řešení už je za rohem; jen nám pošlete více peněz.
Některá z těchto sdružení jsou přitom nepochybně zapletena do poskytování rad,
které naopak vývoj cukrovky u jejich důvěřivých přívrženců podporují. Dlouhá
léta například velmi prosazovali přechod na dietu [4], která byla ve
skutečnosti vědecky bezcenná, jak rychle zjistil každý, kdo se o to pokusil.
Vysmívají se užívání glykemických tabulek, jenž jsou pro diabetika skutečně
velice užitečné. Propagovali použití umělých jedlých tuků jako prospěšných pro
srdce ještě i dlouho poté, když už bylo zcela jasné, že margaríny způsobují
cukrovku a podporují selhání srdce. [5] Je nesmírně udivující, že nikomu kdo
finančně podporuje tato různá nezdanitelná sdružení nedojde, že žádné sdružení
nemůže mít zájem o úspěšné vyléčení té které choroby, neboť by pak zmizely
příspěvky, které jsou jejich jediným zdrojem příjmu a existence. Až lidé jednou
procitnou a dostanou se k léčení cukrovky potlačovanému už čtyřicet let, tato
sdružení zbankrotují a zmizí ze společnosti. Než se tak stane, budou bez ustání
požadovat naši podporu.
Prominenty mezi původci naší moderní cukrovkové epidemie
jsou uměle upravené tuky a oleje prodávané v supermarketech.
Prvním krokem k léčbě cukrovky je opustit víru v lživé
tvrzení, že tato choroba je nevyléčitelná.
Historie cukrovky
V roce 1922 uspěli tři kanadští nositelé Nobelovy ceny,
Banting, Best a Macleod při záchraně života čtrnáctileté diabetické dívky v
Toronto General Hospital injekcemi inzulínu. [6] Licenci k výrobě nového
zázračného léku získala Eli Lilly a lékařské společenství se slunilo v slávě z
dobře vykonané práce. Ale jen do té doby, než se v roce 1933 objevily zvěsti o
novém zlém druhu cukrovky. Byla popsána v práci, již v American Journal of
Medical Sciences prezentovali Joslyn, Dublin a Marks. Článek „Studies on
Diabetes Mellitus“ [7] hovořil o tom, že ve Spojených státech vypukla velká
epidemie choroby, která se velmi podobá cukrovce z počátku dvacátých let, s tím
rozdílem, že nereaguje na zázračný inzulín. A co hůř - léčba inzulínem občas
dokonce zabila pacienta.
Nová choroba vešla ve známost jako cukrovka rezistentní vůči
inzulínu, protože zde sice byl příznak zvýšeného krevního cukru jako u
cukrovky, avšak jeho hladina takřka nereagovala na inzulínovou terapii. Mnoho
lékařů ovšem mělo značný úspěch při ošetření této choroby dietou. V třicátých a
čtyřicátých letech se už o vztahu mezi stravou a cukrovkou vědělo velmi mnoho.
Počet případů cukrovky, jejíž výskyt na hlavu byl na přelomu století 0,0028%, v
roce 1933 v USA strmě vystoupal o 1000% a diabetes se stala chorobou, jíž
čelili mnozí lékaři [8]. Této chorobě pod různými názvy bylo souzeno zničit
zdraví více než poloviny amerického obyvatelstva a v devadesátých letech
zneschopnit téměř 20% lidí. [9]
V roce 1950 se lékaři naučili provádět analýzy krevního séra
na inzulín. Tyto rychle odhalily, že nejde o klasickou cukrovku. Nová choroba
se vyznačovala dostatečnou a nezřídka i nadměrnou hladinou krevního inzulínu.
Problém spočíval v tom, že inzulín byl neúčinný: neredukoval krevní cukr.
Protože tato choroba už byla obecně známá jak cukrovka po téměř dvacet let,
byla přejmenována na cukrovku typu 2. Tím byla odlišena od nejrannější cukrovky
typu 1, kterou lze přičíst nedostatečné produkci inzulínu slinivkou břišní
(pankreas). Kdyby lékařskou scénu od tohoto bodu ovládl dietní přístup z
předchozích 20 let, byla by cukrovka už na konci šedesátých let obecně známá
jako vyléčitelná, místo ošetřovatelná choroba. Bohužel k tomu nedošlo, a tak
byl v roce 1950 zahájen výzkum zázračných nových léků, které se měly s
cukrovkou typu 2 vypořádat.
Léčba versus ošetřování
Hledaný nový ideální zázračný lék měl být, stejně jako
inzulín, účinný při zmírnění zřetelně nepříznivých příznaků choroby, avšak
neefektivní pro vyléčení choroby v pozadí, aby byl nepřetržitě potřebný po celý
zbytek života pacienta. Musel být patentovatelný, to znamená, že nesmělo jít o
přirozená léčiva, protože tato patentovatelná nejsou. Jako inzulín měl být
vysoce ziskový ve výrobě a distribuci. Bylo požadováno povinné schválení státní
správou, aby lékaři byli podníceni užívat ho jako léku na předpis. Testování
požadované pro udělení osvědčení muselo být enormně nákladné, aby další,
neschválené léčby, zůstaly hezky mimo konkurenci.
Toto je původ klasického lékařského přístupu jak „nakládat s
příznaky“. Tento postup zaručuje úspěšný obchod farmaceutickým firmám i
doktorům a pacient, ačkoli není vyléčen ze své choroby, je někdy dočasně zbaven
některých jejích obtížných příznaků.
Všechny další přirozené léčby, které nemoc skutečně vyléčí,
musely být potlačeny. Čím byly efektivnější, tím více byly zakazovány a jejich
zastánci vězněni coby šarlatáni. Konec konců, na kapitálově náročném monopolním
trhu, výslovně navrženém k ošetřování příznaků namísto léčby nemocí, nebylo
možné snášet nějaké levné efektivní přirozené medikace, které nemoci opravdu
vyléčí, jak tomu v případě přírodních substancí nezřídka opravdu je. To byl
důvod k zneužití zákonné moci k vyhnání často nadřazené přírodní medicíny z
trhu, vyjmutí slova „vyléčit“ z lékařského slovníku a totálnímu podkopání
pojetí volného trhu v lékařském povolání.
Tím je jasné, proč bylo slovo vyléčit tak energicky
potlačeno. FDA má obsáhlé orwelliánské předpisy, zakazující použití slov léčit
a vyléčit v popisu jakéhokoliv konkurenčního léčiva či přírodní substance.
Protože mnoho přírodních látek ve skutečnosti umí nejen vyléčit, ale i předejít
onemocnění, toto slovo u farmaceutů i ortodoxní lékařské obce vyvolává zděšení.
Tržní hodnota symptomů
Po tomto přepracování politiky vývoje léčiv, určených ke
zlepšování příznaků nemoci místo k jejich vyléčení, bylo nezbytné znovu
promyslet způsob obchodování s těmito drogami. K tomu došlo v roce 1949, právě
uprostřed nevětší epidemie cukrovky vzdorující inzulínu.
Ve zmíněném roce zdravotnické společenství ve Spojených
státech překlasifikovalo symptomy cukrovky [10], spolu se symptomy mnohých
jiných chorob, na nemoci s vlastními pravidly. Po této rekvalifikací
představující nový základ diagnostiky se konkurující skupiny lékařských
specialistů čile chopily příslušných skupin symptomů jako svých vlastních,
zákonem chráněných symptomatických sad. Tudíž srdeční specialisté,
endokrinologové, specialisté na alergie, ledviny a řada ostatních, začali
ošetřovat symptomy, za které se cítili odpovědní. Protože při tom byla naprosto
ignorována výchozí příčina choroby, byly veškeré snahy o skutečné vyléčení
čehokoli úplně zapomenuty. Novým zaměřením na upravování příznaků náhradou za
léčbu nemoci byl chorobám umožněn nekontrolovatelný vývoj bez jakékoli
efektivní kontroly. Zatím co tato představa nebyla z hlediska pacientů příliš
chytrá, je její uskutečnění příčinou toho, že americká lékařská obec patří k
nejbohatší na světě, kvůli trvalé vysoké kapacitě opakovatelného obchodu, který
se jí podařilo prosadit.
Například selhání srdce, předtím často chápané jako prostý
příznak cukrovky, se nyní stalo samostatným onemocněním, už ne přímo spojovaným
s cukrovkou. Stalo se módou pokládat cukrovku za pouhé „zvýšení
kardiovaskulárního rizika“. Kauzální role selhání systému regulace krevního
cukru při srdečních poruchách se stala nejasnou. V souladu s novým lékařským
přístupem ve skutečnosti není žádné z ošetření nabízených srdečním specialistou
léčbou; natož aby někdo dokonce pomýšlel na vyléčení pacientů ze své zákonem
chráněné choroby. Například tříleté období přežití po chirurgickém překlenutí
srdeční tepny (bypass) je téměř přesně stejné, jakoby nebyla provedena žádná
operace. [11]
V současné době trpí jedním nebo více příznaky této choroby
více než polovina Američanů. Ve svých počátcích byla lékaři dobře známa jako
cukrovka typu 2, cukrovka vzdorující inzulínu, inzulínová resistence, nával
cukrovky v dospělosti nebo řidčeji hyperinsulinemia. Podle americké Heart
Association trpí téměř 50% Američanů jedním nebo více symptomy této choroby.
Třetina tamního obyvatelstva je chorobně obézní a polovina má značnou nadváhu.
Cukrovka typu 2, též nazývaná cukrovkou dospělých, se nyní běžně objevuje u
šestiletých dětí.
Příčinu mnohá degenerativních onemocnění lze odkrýt v těžké
poruše endokrinního systému, což lékaři v třicátých letech správně rozpoznali
jako cukrovku nereagující na inzulín. Tato elementární porucha v pozadí je
známá jako narušení regulačního systému krevního cukru mizerně upravenými tuky
a oleji. Je drážděna a komplikována obecně rozšířeným nedostatkem dalších
podstatných prvků výživy, které tělo potřebuje, aby si dokázalo poradit s
metabolickými vlivy těchto jedů.
Všechny tuky a oleje nejsou stejné. Některé jsou zdraví
prospěšné a užitečné; mnohé, obvykle laciné odpadní oleje a jejich neurčité
směsi dostupné v supermarketu, jsou doslova zhoubné. Zdravotní rozdíl ovšem
není v jejich nasycenosti či nenasycením, jak se nám výrobci tuků a olejů snaží
namluvit. Mnohé nasycené oleje a tuky jsou velmi prospěšné, zatímco mnohé
nenasycené jsou vysoce škodlivé. Důležitý rozdíl pro zdraví spočívá v tom, zda
ten který olej či tuk je vyroben Matkou Přírodou a ponechán bez úprav, jako
např. rafinace, anebo vyroben uměle člověkem a upraven pro vzhled, chuť a
trvanlivost. V tomto ohledu velmi nepoctivá reklama má za cíl vytvořit odbyt
pro levné odpadní oleje, jako například sojový, bavlníkový a řepkový. Ve
vyspělých zemích jsou největším ověřeným zdrojem olejů zalepujících naše buňky
průmyslově vyráběné sušenky, dorty, apod., prostě takřka jakékoliv pečivo.
Kvůli zisku se zde používají odpadní formy stolních tuků a olejů. Při jisté
informovanosti a uvědomění veřejnosti by tyto oleje a produkty nikdo nekupoval
a po celém světě by bylo mnohem méně cukrovkářů.
Epidemiologické vazby na životní styl
Úsilí vyrábět a prodávat potravinářské výrobky za použití
automatizovaného strojního zařízení bylo vyvíjeno už od roku 1901, protože
slibovalo ohromné potenciální zisky. Většina nejrannějších snah však byla
neúspěšná, protože lidé v zásadě nedůvěřovali potravinám nepocházejícím čerstvě
z farem, a protože technologie byla ještě ubohá. V dobách prosperity udělaly
tyto podezřelé potravinářské výrobky jen malé pokroky. Náhražkový tuk Crisco
[12] byl například kdysi rozdáván zdarma ve 2 1/2 librových plechovkách v
neúspěšné snaze ovlivnit americké ženy, aby v tento produkt uvěřily a kupovaly
ho místo vepřového sádla.
Zavádění margarínu tvrdě bránily mlékárenské spolky.
Margarín, Crisco a spousta ostatních rafinovaných a hydrogenovaných produktů
začaly významně pronikat na americký trh s potravinami až s příchodem hospodářské
deprese v třicátých letech. Podpora odporu mlékařství vůči umělému jedlému tuku
vybledla až v průběhu druhé světové války, protože nebyl dostatek másla pro
civilní obyvatelstvo a současně i potřeby armády. [13] Mlékárenský průmysl,
který ztratil hodně podpory tehdy prostě rezignoval, akceptoval zředěný podíl
na trhu a soustředil se na armádní dodávky.
Lněné a rybí oleje, dříve považované americkým obyvatelstvem
za základní potraviny, které bývaly v obchodech běžně k dostání, byly
prohlášeny za nezdravé a zmizely z regálů. Posledním dodavatelem lněného oleje
do hlavních distribučních řetězců byla firma Midland Archera Danielse, která
zastavila výrobu a zásobování svými produkty roku 1950.
Poměrně nedávno, se stal předmětem masivní dezinformační
kampaně ve sdělovacích prostředcích, které ho líčily jako nasycený tuk působící
selhání srdce, jeden z vysoce prospěšných a důležitých přírodních olejů. V
důsledku toho, prakticky zmizel z prodeje. Šlo o kokosový olej, který v
potravním řetězci nahradily sojový a oleje z bavlníkových a řepkových semen.
[14] Kdyby nebylo této dezinformační kampaně, naši rodiče by tento jemný zdravý
olej za nové a laciné odpadní oleje nikdy nevyměnili. Po této úspěšné bleskové
válce v médiích lidé ve Spojených státech definitivně prohráli svůj boj s
obezitou. Kokosový olej totiž byl, mimo jiné, mnoho let jedním z nejúčinnějších
regulátorů k udržení tělesné váhy.
Historii znehodnocování našich kdysi čistých potravin
průmyslovou rafinací přesně kopíruje stoupající křivka výskytu epidemické
cukrovky a hyperinsulinemie, která zaplavila nejen Spojené státy, ale i velkou
část zbytku světa.
Druhým krokem k vyléčení této epidemické nákazy je přestat
věřit lžím o čistotě a výživnosti nabízených potravin.
Povaha choroby
Cukrovka je klasicky diagnostikována jako neschopnost těla
správně metabolizovat uhlohydráty. Jejím charakteristickým příznakem je vysoká
hladina krevní glukózy. Cukrovka typu 1 vyplývá z nedostatečné produkce
inzulínu slinivkou břišní, zatím co cukrovku typu 2 způsobuje jeho neúčinnost.
V obou případech bývá hladina krevní glukózy zvýšená. Nedostatek či neúčinnost
inzulínu nemůže post- prandiálně (po jídle) omezit hladinu krevního cukru na
normální hodnotu. V případech usazené cukrovky typu 2 jeho zvýšené hladiny často
předchází a doprovází chronicky zvýšená hladina inzulínu a vážné deformace
ukazatelů ostatních endokrinních hormonů.
Neúčinný inzulín se přitom v ničem neliší od účinného. Jeho
neschopnost spočívá v neschopnosti našich buněk na něj reagovat. To ovšem není
důsledek nějakého biochemického defektu v samotném inzulínu, ale důsledek
defektu našich buněk. Nesmíme zapomínat, že tato choroba je onemocněním
působícím na téměř každou z asi sedmdesáti trilionů buněk našeho těla. Všechny
tyto buňky jsou závislé na potravě, kterou požíváme, kvůli surovinám potřebným
k jejich opravám a údržbě.
Katalogizace cukrovky jako poruchy metabolizmu uhlohydrátů
je tradiční klasifikací z počátku 19. století, když ještě bylo o metabolizmu a
jeho chorobách známo jen málo. [15] Dnes by při našich rostoucích znalostech
těchto procesů už mělo být možné charakterizovat cukrovku typu 2 mnohem
fundovaněji, jako neschopnost těla správně metabolizovat tuky a oleje. Tato
neschopnost má za následek ztrátu účinnosti inzulínu a z toho vyplývající
ztrátu schopnosti těla metabolizovat uhlohydráty. Pohled lékařů a snaha
proniknout k jádru věci, vyjma na úrovni výzkumu, bohužel zůstávají omezeny na
úrovni dědictví z 19. století.
Úvodní hyperinsulinomické příznaky cukrovky typu 2 jsou
tudíž celotělesnými signály elementární neschopnosti buněk správně
metabolizovat glukózu. Každá buňka našeho těla se z důvodů, jenž jsou stále
jasnější, ucpe tuky a oleji vyrobenými či „upravenými“ člověkem a stane
nezpůsobilou přenášet glukózu z krevního toku do svého nitra. Tato glukóza pak
buď zůstává v krvi, ukládá se do tukových buněk a mění v tělesný tuk či
glykogen (i játra a svalovina), anebo je vylučována v moči.
Zdá se, že navázání inzulínu k receptorům buněčné membrány
spustí uvnitř buňky komplexní kaskádu biochemických reakcí. To způsobí, že
přepravci glukózy, známí jako molekuly GLUT 4, opustí svou parkovací oblast
uvnitř buňky a putují k vnitřní straně povrchu plazmové buněčné membrány. V membráně
se stěhují do speciálních oblastí nazvaných caveolae. [16] Zde v další sérii
biochemických reakcí rozpoznají molekuly glukózy, připojí se k nim a dopraví je
dovnitř buňky v procesu nazvaném endocytóza. Uvnitř buněk je pak glukóza
zužitkována jako palivo mitochondriemi, produkujícími energii nezbytnou k
buněčné aktivitě.
Přepravci GLUT 4 tedy snižují hladinu glukózy v krevním
řečišti tím, že ji odtud dopraví do všech buněk našeho těla.
Mnohé molekuly putující touto glukózou a inzulínem
zprostředkovanou cestou jsou lipidy, to znamená mastné kyseliny. Zdravá
plazmová buněčná membrána, nyní už známá jako aktivní hráč v cukrovkovém
scénáři, obsahuje určité množství nenasycených mastných kyselin druhu omega 3
cis [17], které dělají membránu relativně tekutou a kluzkou. Jsou-li tyto cis
mastné kyseliny chronicky nedostupné kvůli naší stravě, nahradí je v buněčné
membráně trans- mastné kyseliny a mastné kyseliny nasycené krátkými a středními
řetězci. Tyto záměny způsobí, že buněčná membrána ztuhne, stane se mazlavou a
překáží mechanizmu transportu glukózy. [18]
V nepřítomnosti dostatečného množství mastných kyselin typu
cis omega 3 v naší stravě tudíž dojde k jejich záměně, mobilita přepravců GLUT
4 je snížena, buněčná stěna a biochemie uvnitř buňky se změní, a proto v
krevním řečišti zůstává zvýšené množství glukózy.
Na jiném místě v těle začne slinivka vyměšovat nadbytek
inzulínu, játra z nadbytku cukru vytvářejí tuk, který se ukládá v tukových
buňkách, tělo přejde do vysokého močového režimu, buňky nemají k dispozici
dostatek energie ke své aktivitě a celý tělesný endokrinní systém se začne
hroutit. Někdy eventuálně dojde k selhání slinivky, tělesná hmotnost prudce
poklesne a diabetická krize se urychlí.
Ačkoli zbývá ještě hodně práce, než se nám podaří zcela
objasnit všechny kroky na této stezce, jasně se ukazuje, že počátek
biochemického výkladu známého epidemiologického stavu cukrovky je uložen ve
vztahu mezi lacinými rafinovanými potravními tuky a oleji a nástupem cukrovky
typu 2.
Ortodoxní lékařský přístup
Moderní ortodoxní lékařský přístup po diagnóze cukrovky
spočívá buď v podávání orálních hypoglykemických preparátů, anebo inzulínu. Po
pětiletém výzkumu byla roku 1955 uvedena na trh první orální hypoglykemická
léčiva. Aktuálně dostupné orální drogy tohoto druhu podle způsobu jejich
biofyzikálního působení řadí do pěti skupin. [19]
Jsou to: Biguanidy, inhibitory glukosidáze, meglitinidy,
sulfonylureáty a thiazolidinediony
Biguanidy snižují krevní cukr třemi způsoby. Brání játrům v
normálním uvolňování jejich zásob glukózy, zasahují do absorpce glukózy z
trávených uhlohydrátů ve střevech a říká se, že zvyšují její periferní příjem.
Inhibitory (tlumiče) glucosidáze jsou navrženy tak, aby
bránily slinivce břišní v produkci amylázních enzymů podstatných pro trávení
uhlohydrátů. Vládne přesvědčení, že potlačí-li se trávení uhlohydrátů, nemůže
se hladina cukru v krvi zvyšovat.
Meglitinidy byly navrženy k stimulaci slinivky, aby
produkovala více inzulínu u pacientů, kteří už pravděpodobně mají zvýšenou
hladinu inzulínu v krevním řečišti. Lékaři přitom zjišťují hladiny inzulínu jen
výjimečně. Tyto drogy jsou často předepisovány bez jakýkoliv znalostí
předchozích hodnot inzulínu. Přitom je široce zanedbávána skutečnost, že
zvýšené hladiny inzulínu jsou téměř stejně zničující, jako zvýšené hladiny
cukru.
Sulfonylureát je další druh pankreatického stimulátoru
navržený k povzbuzování produkce inzulínu. Lékaři ordinující tuto drogu předtím
jen výjimečně zjišťují stav inzulínu v krevním séru. Tato droga je často
předepisována diabetikům typu 2, z nichž mnozí již mají zvýšený, ale neúčinný
inzulín. Tyto drogy smutně prosluly tím, že jako vedlejší účinek vyvolávají
hypoglykémii.
Thiazolidinediony jsou pověstné tím, že způsobují rakovinu
jater. Jeden z těchto léků, Rezulin, v USA schválený po deviantním zákulisním
politickém boji, se marně ucházel o homologaci v Anglii, protože byl známý jako
droga způsobující rakovinu jater. První lékař, který ve FDA dostal na
odpovědnost Rezulin schválit, to odmítl udělat. Droga získala homologaci FDA až
poté, když tohoto člověka nahradil servilnější úředník. Rezulin pak za sebou
zanechal hroby více než stovky diabetiků a mnoho dalších zmrzačil, než
farmaceuti nakonec prohráli právní bitvu a museli ho stáhnout z trhu. Rezulin
byl navržen k stimulaci příjmu glukózy z krevního řečiště periferními buňkami a
potlačení normálního vylučování glukózy játry. Pohnutky proč se tato droga
vůbec dostala na trh, a proč se na něm se souhlasem regulační agentury udržela
tak nevysvětlitelně dlouho, nejsou dosud objasněny [20], ačkoliv by na základě
zákona z dubna 2000 bylo možné řízení k objasnění těchto okolností zahájit
[21].
Dnes je pro oba typy diabetes předepisován inzulín. Ve formě
injekcí je náhradou za inzulín, který tělo již neprodukuje. Tento přístup je
nepochybně naprosto nezbytný k uchování života diabetika s onemocněním typu 1,
ale jeho aplikace u diabetes typu 2 je vysoce pochybná.
Je důležité si povšimnout, že inzulín ani žádná z uvedených
orálních hypoglykemických drog nemá na libovolný typ cukrovky vůbec žádný
léčebný účinek. Žádná z těchto lékařských strategií není navržena k normalizaci
celulárního příjmu glukózy buňkami, které její energii potřebují pro svou
činnost. Prognózou při tomto ortodoxním přístupu je rostoucí neschopnost a
předčasná smrt na selhání srdce, ledvin nebo nějakého jiného životně důležitého
orgánu.
Třetím krokem k vyléčení této choroby je informovaně použít
alternativní metodologii, která pevně spočívá na spolehlivých znalostech.
Alternativní léčebný postup
Dnes už je pro některé diabetiky typu 1 a mnoho diabetiků
typu 2 k dispozici úspěšný alternativní přístup směřující přímo k vyléčení. Jen
asi 5% diabetiků v populaci má cukrovku typu 1 - zbývajících 95% strádá
cukrovkou typu 2. [22] Gestacionální cukrovka je úplně normální cukrovka, jíž
trpí gravidní žena.
Metodologie alternativního léčebného postupu pro diabetiky
typu 1, která byla předmětem intenzivního výzkumu v ranných devadesátých
letech, je popsána v několika pracích, prezentovaných ve vědeckých časopisech.
Výzkum postupu probíhající v moderních nemocnicích v indickém Madrasu byl
podroben rigorózním dvojitým slepým studiím a postup prokázal svou účinnost.
[23] Je zaměřen na obnovení normální funkce pankreatických beta buněk tak, aby
slinivka mohla opět produkovat inzulín, jak by měla. Tento přístup se očividně
ukázal být schopný znovu obnovit funkci těchto buněk, kterou předtím ztratily.
Hlavní komplikace spočívá v objasnění, zda antigen, který zpočátku vedl k
jejich autoimunní destrukci úplně vymizel, anebo zůstal v těle. Jestliže
zůstal, je vyléčení méně pravděpodobné, ale jestliže zmizel, je možnost úplného
vyléčení mnohem pravděpodobnější.
Práce zahájené v Madrasu pak pokračovaly v několika
laboratořích po celém světě a značná část tohoto výzkumu byla publikována ve
vědeckých časopisech.
Kdyby někdo prozkoumal patenty za účelem vypátrat výzkumné
práce věnované diabetes typu 1, které, zdá se, nikdy nedosáhly úspěch na trhu,
nalezne množství patentů na rostlinné léky. Tyto patenty typicky obsahují
tvrzení o regeneraci pankreatických beta buněk a jejich návratu do normální
funkce. Obzvláště US patent číslo 5,886,029, pod titulem „Metoda a kompozice
pro léčení cukrovky“, prohlašuje, že patentovaný preparát a postup dokáže
obnovit funkci pankreatických beta buněk jejich regenerací. V podrobnostech
tento specifický patent uvádí:
Unikátní kombinace složek v léčivé kompozici vede k
regeneraci pankreatických buněk, které pak začnou produkovat vlastní inzulín.
Protože kompozice obnoví normální pankreatickou funkci, může být léčba ukončena
zhruba do čtyř až dvanácti měsíců.
Z ačkoli pochopitelných, ale přesto zcela nepřijatelných
důvodů, slibné výzkumy v této linii nikdy nedospěly k zakončení a dnes se o
nich lze dozvědět jen z archivů několika obskurních vědeckých časopisů a na
Patentovém úřadě. Protože k vyléčení cukrovky typu 1 neexistují absolutně žádné
finanční popudy, je nepravděpodobné, že se tato metodologie v nejbližší době
opět vynoří, a když, pak jistě ne v prostředí americké ortodoxní lékařské obce.
Cílem každého efektivního alternativního programu určeného k
léčbě cukrovky typu 2 je opravit a uzdravit vlastní tělesný kontrolní
mechanizmus zpracování krevního cukru. Je to jen nesprávná funkce toto
mechanizmu, vyvolávající časem četné oslabující symptomy, která se zásluhou
ortodoxního přístupu stala nesmírně finančně přínosnou pro cukrovkářský
průmysl.
Alternativní program léčby cukrovky typu 2 zahrnuje tyto
kroky: [24]
Oprava defektního regulačního systému krevního cukru. Toho
lze dosáhnout jednoduše: záměnou moderně vyhlížejících, avšak toxických směsí
trans-izomerů stojících v atraktivních plastových nádobách v pokojové teplotě
regálů supermarketu, za zdánlivě staromódní, ale zato čisté a zdraví prospěšné
tuky a oleje.
Konzumujte jen tepelně neupravovaný, čerstvý, za studena
lisovaný (panenský) lněný olej, rybí olej a příležitostně olej z tresčích
jater, a to tak dlouho, dokud se hladina krevního cukru nezačne stabilizovat.
Pak přiberte zdravé tuky, jako například pravé máslo, panenský kokosový a
olivový olej a čistý živočišný tuk.
Čtěte nálepky a odmítejte konzumovat laciné odpadní oleje v
předvařených jídlech (polotovarech) nebo na jídelníčku v restauraci.
Diabetici mají chronický nedostatek vitamínů a minerálů, a
proto si musí ke stravě přidávat kvalitní širokospektrální doplňky. (Je ovšem
třeba mít na vědomí, že člověkem vyráběné chemické doplňky se u mladých lidí
ověřeně vstřebávají jen z 25-30%, zatím co u padesátníků a starších jsou to
sotva 3%. Tělo potřebuje minerály a vitamíny v koloidním stavu, v „mikro
velikosti“, díky zeta potenciálu stejnoměrně rozložené v roztoku, a tedy
snadněji vstřebatelné.
Doma čerstvě připravované džusy z čerstvé zeleniny mají ověřenou vstřebatelnost kolem 97%, jak u mladých tak u starších lidí. I kdyby měli buňky ucpané tuky a oleji, vstřebání ve smyslu anion/kation bude vždy větší, než u prakticky mrtvých chemických doplňků.)
Doma čerstvě připravované džusy z čerstvé zeleniny mají ověřenou vstřebatelnost kolem 97%, jak u mladých tak u starších lidí. I kdyby měli buňky ucpané tuky a oleji, vstřebání ve smyslu anion/kation bude vždy větší, než u prakticky mrtvých chemických doplňků.)
V průběhu cyklu uzdravení nepřetržitě kontrolujte krevní
cukr.
Pod lékařským dohledem, postupně přestaňte užívat všechny
orální hypoglykemické prostředky, společně s libovolnými doplňkovými léky
předepisovanými jen proto, aby působily proti jejich vedlejším účinkům.
Provádějte kontrolu přirozené hladiny krevního cukru s
použitím glykemických tabulek, často konzumujte „malá jídla“, užívejte
vlákniny, provádějte pravidelná post- prandiální cvičení (cviky na povzbuzení
krevního oběhu po jídle).
Úplně se vyvarujte všech cukrů při rozumném použití výhradně
netoxických sladidel [25].
Dokud se krevní cukr nestabilizuje na normální úrovni,
vyhněte se alkoholu.
Vyvarujte se také kofeinu i jiným stimulantům, které
spouštějí uvolňování cukru z jater.
Veďte si záznam, třeba značkami špendlíkem na měřiči
glukózy. Všechno, co děláte, zaznamenávejte do léčebného diáře.
Obnovte správné vyvážení zdraví prospěšných tuků a olejů a
vyčkejte, až regulátor krevního cukru bude opět funkční.
Trvale odstraňte ze stravy veškeré laciné rafinované toxické
odpadní tuky a oleje a jídla, která je obsahují (polotovary, restaurace).
Když začne regulace krevního cukru opět správně pracovat,
postupně zařazujte do stravy další zdravé potraviny. Kontrolujte účinky takto
přidávaných jídel sledováním hladiny krevního cukru a značkami na proužcích
kontrolních papírků.
Nezapomínejte si zaznamenávat výsledky těchto testů do
diáře.
Udržujte tento program, dokud se neobnoví normální hodnoty
inzulínu a hladina krevního cukru nezačne stabilizovat v normálu. Jakmile se
hladina cukru ocitne v normálním rozsahu, pankreas pozvolna zastaví nadměrnou
produkci inzulínu. Tento proces typicky trvá trochu déle a může být ověřován,
když přimějete vašeho lékaře posílat vzorky vaší krve do laboratoře k stanovení
inzulínu v krevním séru. Je dobré vyčkat pár měsíců poté, co se obnovila
kontrola cukru, a pak nechat vašeho lékaře ověřit hladinu inzulínu. Je hezké
mít cukr na normální úrovni, ale ještě hezčí je toho dosáhnout bez přemíry
inzulínu v krevním řečišti.
Vedlejší poškození vyvolaná onemocněním se opraví
samostatně. Cévní problémy způsobené chronicky zvýšenou hladinou glukózy za
normálních okolností bez vědomého úsilí samy vymizí. Také jiné účinky, jako
například onemocnění sítnice a periferní neuropatie, se obvykle upraví samy.
Nicméně když začnou kvůli chronicky vysoké hladině krevní glukózy prosakovat
jemné kapiláry v základních membránách ledvin, ledviny to kompenzují zajizvením
tkáně, aby zabránily prosakování. Tato zjizvená tkáň, která zůstane i po
vyléčení cukrovky je příčinou toho proč se věří, že se poškození ledvin samo
neopraví.
Důležité varování: když se z onemocnění sítnice vyvine
temptace, nabízí se možnost opravit poškození laserovou chirurgií. Laserová
technika zastaví krvácení sítnice zajizvením míst s průsaky. Takto zjizvená
tkáň brání normálnímu vyléčení jemných kapilár v oku po ústupu cukrovky. Po odvrácení
cukrovky namísto laserové operace, je zde prvotřídní šance, že se oko úplně
zhojí. Necháte-li však provést laserovou operaci bude toto hojení navždy
zkomplikované zjizvenou tkání zanechanou laserem.
Rovněž arteriální a cévní poškození, jdoucí na vrub po léta
zvýšených hladin cukru a inzulínu a bujením kvasinek kandida, se budou zásluhou
vylepšené stravy pomalu zlepšovat. Potrvá ovšem několik let, než se tepny opět
pročistí formou „orálního kartáčování“. Artérie lze pročistit mnohem rychleji
použitím nitrožilní chelátové [26] terapie. Co by za normálních okolností
pomocí diety trvalo mnoho let, lze nitrožilní terapií nezřídka dosáhnout za
šest měsíců. Údajně se dá efektivně ušetřit přes 80% času. (90 km potrubí v
lidském těle za 9-12 měsíců hravě pročistí „serrapetase“ [27].) Z
pochopitelných důvodů neočekávejte, že vám to váš doktor radostně schválí,
zejména pokud je srdečním specialistou.
Obvyklou prognózou je rychlé uzdravení a obnovení normálního
zdravotního stavu a energetických hladin v době od několika měsíců do roka, či
někdy o něco déle. Doba, po níž se projeví účinek léčby, je závislá na tom, jak
dlouho se hýčkaná choroba směla vyvíjet. U těch, kteří začali pracovat na
reverzi onemocnění ihned po jeho zjištění, to obvykle trvá několik málo měsíců,
někdy i méně. U lidí, kteří touto chorobu strádali mnoho let, se doba zotavení
může prodloužit na rok či více. Je tedy dobrý důvod začít hned jednat a zvrátit
průběh onemocnění hned, jakmile bylo zřetelně rozpoznáno.
Jestliže jste dočetli až sem a pokud jsme při vysvětlení
původu naší cukrovkové epidemie odvedli dobrou práci, měli byste vědět, co ji
způsobuje, jaký je postup ortodoxní medicíny a proč se tato cukrovka stala
celosvětovou ostudou pro lékařské povolání. Možná ještě důležitější je, že jste
se seznámili se svépomocným programem, který už nesčetněkrát prokázal ohromné
možnosti skutečné léčby této choroby v praxi.
Thomas Smith je nekonformní lékařský výzkumník, který byl
dohnán k léčení své vlastní cukrovky, když bylo očividné, že ho z ní jeho lékař
nemohl nebo nechtěl vyléčit. Výsledky tohoto úspěšného výzkumu cukrovky
publikoval ve formě svépomocné příručky nazvané „Insulin: Our Silent Killer“
(Inzulín: Náš tichý vrah) psané především pro laiky, ale rovněž velice oceněné
praktickými lékaři. Tato příručka podrobně líčí kroky potřebné k zvrácení
vývoje cukrovky typu 2 a seznamuje s pracemi, které probíhaly v případě
cukrovky typu 1. Mnoho užitečných informací o této chorobě umístil i na svou
webovou stránku www.Healingmatters.com
Můžete ho kontaktovat emailem na adrese
valley@healingmatters.com a telefonicky v USA na čísle: 1 (970) 669-9176
Celková nabídka přípravků na normalizaci hladiny krevního
cukru.
Prameny a odkazy:
1. "Fast Stats" National Center for Health
Statistics", Deaths/Mortality Preliminary 2001 data
2. Odpověď na otázku senátora Eduarda Longa ohledně činnosti
FDA v průběhu senátního slyšení v roce 1965.
3. David M. Eisenberg MD, "Credentialing complementary
and alternative medical providers", Annals of Internal Medicine, Dec 17,
2002 Vol. 137 No. 12 p-968
4. The American Diabetes Association and The American
Dietetic Association, "The Official pocket guide to diabetic
exchanges", Newly updated; March 1, 1998 McGraw-Hill/Contemporary
Distributed Products.
5. "How do I follow a Healthy diet" American Heart
Association National Center, 7272 Greenville Avenue, Dallas, Texas. 75231-4596
americanheart.org
6. JAC Brown., M. B., B., Chir., "Pears medical
encyclopedia, Illustrated", 2071, p-250
7. Joslyn E.P., Dublin L.I., Marks H.H., "Studies on
Diabetes Mellitus", 1933 American Journal of Medical sciences, 186:
753-773
8. Encyclopedia Americana, Library Edition 1966
"Diabetes Mellitus", Vol. 9, pp 54-56
9. American Heart Association, "Stroke (mozková
mrtvice), Aug 28, 1998 www.amhrt.org/ScientificHStats98/05stroke.html
American Heart Association, "Cardiovascular Disease
Statistics" Aug 28, 1998
www.amhrt.org/Heart_and_Stroke_A_Z_Guide/cvds.html
"Statistics related to overweight and obesity",
www.niddk.nih.gov/health/nutrit/pubs/statobes.htm
www.winltdusa.com/about/infocenter/healthnews/articles/obesestats.htm 10. Ibid
"Diabetes Mellitus" pp 54-55
Coronary Artery Surgery Study, CASS "A randomized trial
of coronary artery bypass surgery: quality of life in patients randomly
assigned to treatment groups" Circulation 68 No. 5 1983: 951-960
12. Trager J., "The Food Chronology", 1995, Henry
Holt & Company. N.Y., N.Y. Items listed by date.
13. "Margarine", Encyclopedia Americana, Library
Edition, 1966, pp 279-280
14. Sally Fallon, MA; Mary C. Enig, PhD, Patricia Connolly;
"Nourishing Traditions"; Promotion Publishing, 1995 Mary C Enig PhD,
F.A.C.N., "Coconut: In support of Good Health in the 21st Century";
www.livecoconutoil.com/maryenig.htm
15. Bernardo A Houssay MD, et al; "Human
Physiology", McGraw-Hill Book Company 1955 pp 400-421
16. Gustavson J, et al; "Insulin-stimulated glucose
uptake involves the transition of glucose transporters to a caveolae-rich
fraction within the plasma cell membrane: implications for type II
diabetes." MolMed May 1996, 2(3):367-372
17. F Ganong MD, "Review of Medical Physiology"
19th edition William, 1999, p-9; pp 26-33
18. Pan D. A., et al; "Skeletal muscle membrane lipid
composition is related to adiposity and insulin action", J Clin Invest,
1995 Dec; 96(6): 2802-2808
19. Physicians Desk Reference, 53rd Edition, 1999
20. Thomas Smith, "Insulin: Our Silent Killer",
Rev. 2nd Ed. July, 2000 p-20 Thomas Smith, PO Box 7685 Loveland Colorado,
80537, Tel: 1 (970) 669-9176 His website: www.healingmatters.com
21. Law Officies of Charles H. Johnson & Associates.
Toll free: 1 (800) 535-5727
22. "Diabetes Mellitus Statistics", American Heart
Association, www.amhrt.org
23. Shanmugasundaram E. R. B., et al, @ Dr. Ambedkar Institute
of Diabetes, (Kilpauk Medical College Hospital), Madras. "Possible
regeneration of the Islets of Langerhans in Streptozotocin-diabetic rats given
Gymnema sylvestre leaf extracts", J. Ethnopharmacology 1990; 30: 265-279
Shanmugasundaram E. R. B., et al, "Use of Gemnema
sylvestre leaf extract in the control of blood glucose in insulin dependent
diabetes mellitus", J. Ethanopharmacology, 1990; 30: 281-294
24. Thomas Smith, op. cit pp 97-123
25. Mnohá oblíbená umělá sladidla nabízená v supermarketech
jsou pro diabetiky extrémně jedovatá a nebezpečná; mnohá z nich jsou ve
skutečnosti ještě mnohem horší než cukr, jemuž se diabetik pokouší vyhnout.
Například: Viz také Thomas Smith op. cit. pp 53-58
26. Dr. Morton
Walker, Dr. Hitendra Shah, "Chelation Therapy" 1997, Keats
Publishing, Inc. 27 Pine Street (Box 876) New Cannan, Connecticut 06840-0876
ISBN: 0-87983-730-6
27. www.energeticnutrition.com/vitalzym/serrapeptase.html
1 komentář:
Nevím zda má někdo nějaké iluze o této nemoci, protože je to velice nepříjemná nemoc o které by se nemělo rozhodně žertovat! Naštěstí již existuje spoustu řešení, které třeba vyřeší i takový problém jako je diabetická noha
Okomentovat