Vědci: Vitaminové tablety vám mohou zkrátit život
Praha, Chicago - Pojídáte denně tablety s vitaminy A, E či
betakaroteny? V tom případě zvyšujete riziko předčasného úmrtí o čtyři až 16
procent, varují vědci z Kodaňské univerzitní nemocnice.
Zprávu s výsledky jejich výzkumu uveřejnilo včera poslední
číslo časopisu Journal of the American Medical Association. „Naše závěry
odporují dosavadním pozorováním, podle nichž antioxidanty (vitaminové doplňky)
prospívají zdraví,“ píší dánští výzkumníci.
Podle expertů by bylo předčasné vitaminové tablety
vyhazovat, výsledky výzkumu mohlo totiž zkreslit to, že mnoho pozorovaných lidí
bylo nemocných.
Ovšem autoři studie pocházejí z renomovaného institutu
Cochrane a opírají ji o pozorování desítek tisíc lidí. „Ty přípravky vám mohou
škodit,“ vzkazuje veřejnosti vedoucí týmu Christian Gluud.
Podle odhadů polyká v Evropě vitaminy 10 až 20 procent
obyvatel.
Jen ve Spojených státech utratí lidé za antioxidanty přes
dvě miliardy dolarů. „Vzniklo kolem toho celé průmyslové odvětví, které se
snaží ze všech sil prokázat přímou účinnost vitaminových doplňků. Naneštěstí
pro výrobce i pro nás zákazníky se jim to zatím nepodařilo,“ konstatuje
Christian Gluud.
Proč by však vitaminové preparáty měly škodit? Gluudův tým
bral v potaz 68 studií, které pozorovaly nejrůznější skupiny – od 109 chovanců
pečovatelského domu pro důchodce až po 22 tisíc lékařů. Když vyloučili
pozorování, jejichž výsledky mohly být zavádějící, zbylo 47 studií zahrnujících
181 tisíc lidí.
Výsledek? Riziko předčasného úmrtí u lidí požívajících
pravidelně preparáty betakarotenu bylo zvýšeno o sedm procent, v případě
vitaminu E to byla čtyři procenta a vitaminu A celých 16 procent. Nezáleželo na
tom, zda vitaminy užívali zvlášť, anebo pohromadě.
A důvod? Tady Dánové pořád ještě spekulují. Jedno z
vysvětlení, které nabízejí, předpokládá, že působení antioxidantů – které
zneškodňují „volné radikály“ ničící živé buňky – může poškozovat přirozenou
obranyschopnost organismu.
„Užíváním těchhle doplňků můžete znemožnit vašemu imunitnímu
systému, aby zabránil vypuknutí nemoci či rozeznal rizikové faktory vzniku
chronického onemocnění,“ řekl pro Washington Post lékař Edgar Miller III z
univerzity Johna Hopkinse, jenž v roce 2004 učinil podobné závěry týkající se
vitaminu E.
Jíst, ale včas přestat!
Ani pro české experty na zdravou výživu není výzkum něčím
zcela překvapivým. Již dříve pozorovali, že samotný betakaroten povzbuzuje růst
karcinomu plic. Vědí také o tom, že u vitaminu A hrozí vyšší riziko předávkování.
„Absolutně nedoporučuji, aby lidé brali vitaminové tablety
každý den. Organismus si udělá vyšší hladinu a reaguje neadekvátně, když
nedostane dávku,“ upozorňuje Jarmila Blattná z Nadace NutriVIT.
„Lidé by je měli užívat týden až tři během nemoci či za
jiných mimořádných okolností, a potom přestat,“ varuje.
Autor: (luh)
Žádné komentáře:
Okomentovat