Zatím jsme vám, milí čtenáři, podávali o zelenině samé
pozitivní informace. Je však zákonité, že každý klad má i protiklad. Dnes se
podíváme na zeleninu trošku s podezřením. Je poselstvím z ráje, nebo vážným ohrožením
zdraví lidstva?
Ve všech populárních i vědeckých publikacích, které se
zabývají zdravou výživou, nacházíme tvrzení, že jíst syrovou zeleninu a ovoce
je to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Jsou opakovány stále stejné
argumenty: tepelnou úpravou se ničí vitaminy, ba dokonce minerály, a po
tepelné úpravě je takováto strava kyselinotvorná, a tedy nevhodná. Paradoxně
stejné publikace na jiných stranách doporučují vařené brambory jako vynikající
zdroj vitaminu C a lehce stravitelný zdroj energie.
Doporučení tedy bude znít takto: zeleninu tepelně
upravujme, a to často ve spojení s olejem, protože je nutné narušit spojení
mezi vlákninou a dalšími živinami, aby byly lépe dostupné pro trávicí šťávy a
mohly se postupně na své cestě střevem uvolňovat. Některé látky se pro správné
zabudování v našem těle potřebují naředit vodou a jiné tukem. Teplem se toto
spojení urychlí. Naopak nenarušená vláknina má tak vysokou absorpční schopnost,
že podrží živiny na sobě navázané a nepředá je prostřednictvím střevní sliznice
do krve. O jejich zpracování se potom musí postarat až na konci střeva kvasinky
a hnilobné anaeroby. Důsledky jejich přemnožení již většina z nás zná, když ne
u sebe, tak v blízkém okolí.
Pro osvěžení a ochlazení zařazujeme zeleninu spíše
listovou a takovou, která má méně vlákniny. Výborné jsou pro tento účel ředkve.
Rajská jablíčka tyto požadavky také splňují, navíc je jejich červené barvivo
hodnoceno jako antioxidant, ba dokonce jsou doporučována jako doplněk při léčbě
nádorových onemocnění. Avšak mají mnohé tak neblahé vlastnosti, že by je měli z
jídelníčku vyřadit i zdraví lidé.
Nejrozšířenější a nejpoužívanější zeleninou jsou
jejich příbuzné - brambory. Z ekonomického hlediska velmi výhodné, dají se pěstovat
takřka průmyslově, mají vysoké výnosy, dobře se skladují. Naše prapředky v době
třicetileté války zachránily od hladomoru. V dnešní době jsou pro značnou část
naší populace téměř jedinou zeleninou v jídelníčku, a jsou tedy
nejdůležitějším zdrojem vitaminu C. Ale pozor! Nejznámějším negativem
lilkovitých rostlin, kam patří brambory i rajčata, je obsah jedovatého
alkaloidu solaninu. Naše organismy si s ním evidentně poradit umí, ale stojí je
to hodně energie a neustálé" odčerpávání minerálových rezerv. O celkovou
nerovnováhu minerálů v našem těle brambory usilují ještě enormním přebytkem
draslíku, nutí nás nadužívat kuchyňskou sůl. Ale nejzávažnějším prohřeškem vůči
našemu zdraví je kvalita škrobové molekuly. Molekula lilkovitých je enormně
velká a velmi jednoduchá. Její průměr je větší než průřez našich nefronů v
ledvinách, a tím je narušována správná funkce ledvin. Toho si všimli i
holandští mistři olejomalby Van Gogh i Rembrandt, oba namalovali obraz na téma,
jedlíci brambor", na nichž jsou nápadně velké vaky pod očima u všech
namalovaných jedlíků. Vaky pod očima podle čínské medicíny ukazují na
dilatované ledviny.
Dalším neméně závažným problémem je jednoduchá vazba
uhlíku v bramborové molekule. Ta se proto chová vůči slinivce stejně jako
jednoduchý cukr: rychle zvedá hladinu cukru v krvi a nutí slinivku vyplavovat
velké množství inzulínu. I to je jedna z příčin, proč neustále roste počet
lidí trpících cukrovkou.
Další zátěží, kterou nás brambory obdařují, je toxin,
který vyprodukují kvasinky ve střevech ze zbytků bramborové tráveniny:
butiláty. Ty jsou také obsaženy v alkoholu vyrobeném na bázi brambor, což je
praxe všech našich lihovarů. Nejsou ušetřeny ani lihovarské kvasnice a ocet.
Butiláty adresně napadají střední mozek, ničí kreativní myšlení. Dříve bylo
častěji slyšet pořekadlo, že po bramborách se hloupne nebo také „čím hloupější
sedlák, fím větší brambory". V lidových rčeních je vůbec ukryta velká
moudrost. Asi by i nám podivně znělo, kdyby někdo říkal: „zdravý jako
brambor".
MUDr. Vladimíra Strnadelova,
Jan Zerzán
Žádné komentáře:
Okomentovat